Bijlage Volkskrant 10 februari 2010

De Volkskrant had op 10 februari een bijlage, die vooral ging over Sven Kramer. Eén van de schaatsers die voor deze bijlage werd geïnterviewd en gefotografeerd is Thomas Krol. Hier het interview en de foto van Thomas.

 

'Mooi aan Sven zijn die machtige slagen'

PORTRET, Bart Jungmann

 

‘Bij mij thuis zijn ze al helemaal gek geworden van het natuurijs, maar voor mij zit dat er niet in. Slecht voor je techniek, slecht voor je materiaal en gevaarlijk. Kijk naar wat Erben Wennemars gisteren gebeurde.’ Half januari, een dag na de val van oud-schaatser Wennemars tijdens de Veluwemeertocht, bindt Thomas Krol zijn schaatsen onder voor een training op het kunstijs in Enschede. Krol is lid van een echte schaatsfamilie en stond als kleuter al op ijzers.

 

In zijn derde trainingsjaar werd hij Nederlands kampioen. Zo bleef Thomas ook daarna behoren tot de top in zijn leeftijdsklasse of kon hij zich al meten met ouderejaars. ‘Tot nu toe is het altijd goed gegaan, maar dat zegt nog weinig.’  Thomas Krol traint als tweedejaars B-junior mee met de A-junioren van de oostelijke KNSB-selectie. ‘Het is een optelsom van allerlei talenten, zeker als allrounder. Je moet behendig zijn, de techniek beheersen en hard kunnen zijn voor jezelf. Kennelijk ligt me dat allemaal wel.’

 

Thomas zit in het laatste jaar van het gymnasium. ‘Het zou mooi zijn als ik volgend jaar de overstap naar Jong Oranje kan maken. Dan ga ik naar Heerenveen en kan ik me helemaal op het schaatsen concentreren. Anders combineer ik het schaatsen eerst met een studie.’  ‘Wat ik mooi aan Sven vind, zijn die machtige slagen. Daarin is hij echt uniek.’ Zelf is Thomas een schaatser die het vooral van zijn techniek moet hebben. Hij is ook geen stayer, zoals Kramer. Zijn grote kracht ligt op de 500, 1000 en 1500 meter – meer het type dus van Shani Davis.

 

‘Die bewonder ik ook enorm, vooral zijn bochtenwerk is uitzonderlijk goed.’ De laatste wist Thomas al eens te strikken voor een gezamenlijke foto na een wereldbekerwedstrijd. Uit de handen van Kramer ontving hij een van zijn gouden medailles. De overeenkomst tussen die twee? ‘Ze zijn de meesters op hun eigen terrein.’

 

 

 


Ogenblik a.u.b. ...