Helden van de toekomst in Thialf

Helden van de toekomst in Thialf

door Mariëlle Verstegen. maandag 10 maart 2008 | 03:04 | Laatst bijgewerkt op: maandag 10 maart 2008 | 03:26

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
 

HEERENVEEN - Naast de grote ronde klok in Thialf hangt een nog groter bord met tijden van de baanrecords.

De naam van Sven Kramer prijkt er, net als die van Ireen Wüst. De helden van nu hebben hun plaats verworven in de Nederlandse schaatstempel. De helden van de toekomst moeten het nog bewijzen. Dit weekeinde zetten ze weer een stap in die richting tijdens de Vikingrace in Heerenveen.

De trainer van de KNSB Oost Overijssel knikt bedachtzaam. Of hij de nieuwe Sven Kramer al heeft zien rijden? "Als je hier staat, maak je veel kans om later bij de besten te horen", weet Johan Freriksen. "Ik hoop dat Demian Roelofs ver kan komen. Maar of hij de nieuwe Kramer wordt? Hij heeft in ieder geval de goede mentaliteit."

Alleen de besten zijn goed genoeg voor de Vikingrace. De twee beste van Nederland mogen per leeftijdsklasse meedoen. Freriksen is met drie junioren gekomen. Roelofs uit Hengelo is er een, net als Thomas Krol uit Deventer en de Zwolse Lotte van Beek. Met de junioren in Overijssel zit het wel goed. Aan de opvolging van Van Velde, Wennemars en Smit wordt hard gewerkt. De lichting daaronder baart meer zorgen. Pupillen uit Overijssel ontbreken dit weekeinde. "Dat komt ook omdat er minder kinderen schaatsen door minder natuurijs", zoekt Freriksen een oorzaak. "Dat wordt er later een hoor. Die is zo goed", wijst de moeder van Lotte van Beek vanaf de tribune als de Noor Pederson voorbij glijdt. Van Beeks dochter zou er ook zomaar een kunnen worden. "Het zou kunnen", weet moeders. Zij kent haar dochter als geen ander. Ze heeft het in zich. Ook de trainer ziet potentie. "Als Lotte zo doorgaat, kan ze zeker toegroeien naar World Cups en de Spelen. Zij is een type Wüst, heel sterk."

Voor het zover is, moet er eerst een uitnodiging voor het selectieweekeinde voor Jong Oranje op de mat vallen in Zwolle. Eigenlijk is Lotte nog een jaar te jong voor de selectie. "We moeten dan alles goed afwegen", zegt mevrouw Van Beek, terwijl ze tijden van een ploeggenoot opschrijft. Even later kan ze voor Lotte een keurige 2.04.47 (drie seconden onder haar pr) noteren. De ouders op de tribune houden alles keurig bij. Alle tijden verdwijnen in de daarvoor bestemde hokjes. De junioren zelf zijn drukker met het regelen van het vervoer naar Emmeloord vanavond. Want daar wordt het eindfeest gehouden. "Kan er met jou nog iemand mee?" wil een schaatsster weten. "Dat feest is minstens zo belangrijk", weet trainer Freriksen, die zelf niet van de partij zal zijn. "Daar willen ze mij niet bij hebben", lacht hij. "Dit is echt een feestje voor de schaatsers zelf."

Ogenblik a.u.b. ...